Relacja z wizyty studyjnej dla reprezentantów branży turystycznej i około turystycznej z ukraińskiej części Karpat Wschodnich.
W dniach 25-28 listopada 2014 roku na obszarze funkcjonowania certyfikatu GoToCarpathia w Bieszczadach odbyła się wizyta studyjna dla reprezentantów branży turystycznej i około turystycznej z ukraińskiej części Karpat Wschodnich z obwodów lwowskiego, iwano-frankowskiego i zakarpackiego, którzy uczestniczą we wspólnych działaniach w ramach mikroprojektu pn. „Transfer idei zielonej turystyki na Ukrainę w oparciu o system certyfikacji GoToCarpathia”. Udział w tym wydarzeniu w sumie wzięło 30 osób, w tym 4 koordynatorów regionalnych systemu certyfikacji GoToCarpathia, którzy odbyli wcześniej już staż w Polsce i w przyszłości będą odpowiedzialni za wprowadzenie systemu certyfikacji na Ukrainie, koordynator projektu: Katarzyna Gromala, Asystent koordynatora: Yurij Zinko oraz tłumacz, który umożliwiał sprawne komunikowanie się uczestników z Polski i z Ukrainy.
Dzięki wizycie studyjnej, uczestnicy z Ukrainy zapoznali sięz modelami najlepszych praktyk polskich w zakresie tworzenia i funkcjonowania usług i produktów ekoturystycznych, a zdobyta przez nich wiedza i doświadczenia będą wykorzystywane i wzbogacane po zakończeniu projektu.
Mikroprojekt służy wyrównaniu szans społeczności lokalnych po obu stronach granicy poprzez wypracowanie wspólnych mechanizmów współpracy transgranicznej. Promocja obszaru pogranicza, koncentrować się będzie w dużej mierze na promocji jego walorów przyrodniczych i kulturowych oraz rozwiązańi technologii proekologicznych, co sprzyjać będzie rozwojowi turystyki, przedsiębiorczości - obszarów szczególnie atrakcyjnych pod względem potencjału kreowania miejsc pracy.
Poniżej przedstawiamy kilka zdjęć z tego wydarzenia;)
- Spotkanie z koordynatorem mikroprojektu: Katarzyną Gromala - omówienie programu. Każdy z uczestników przedstawił sięi powiedział kilka słów, czym sięzajmuje na codzień
- Po prezentacji był czas na integrację wszystkich uczestników w towarzystwie zespołu regionalnego – muzyka pogranicza polsko-słowacko-ukraińskiego.
<!--[if !mso]>
<![endif]-->
- Wizyta w Gospodarstwie Agroturystycznym „U Flika” – spotkanie z właścicielem Panem Romanem Glapiakiem, który udzielił wyczerpująco informacji na temat ekomuzeum "Hołe", cyklicznej imprezy „Święto chleba – od ziarenka do bochenka” oraz przeprowadził warsztaty pieczenia. Wszyscy uczestnicy zabrali ze sobą małym bochenkiem świeżo upieczonego chleba.
- Zwiedzanie Muzeum Młynarstwa i Wsi– przykład udanej adaptacji nieużytkowanego starego budynku przemysłowego do współczesnych celów turystycznych oraz degustacja potraw kuchni regionalnej pogranicza polsko-słowacko-ukraińskiego.
- Połączona z pokazem i dyskusją prezentacja nt. technologii proekologicznych na przykładzie rozwiązań zastosowanych w Zajeździe „Pod Caryńską”, którą poprowadził współwłaściciel Zajazdu Jacek Skórka. Po prezentacji Uczestnicy zobaczyli w praktyce zastosowane rozwiązania proekologiczne, które wykozystano w zajeździe, szczególną uwagę wszystkich uczestników zwróciło zdalne sterowanie obiektem przy pomocy systemu komputerowego.
- Ze względów pogodowych nie udało sięwyjście w góry na PołoninęCaryńską(1297 m n.p.m.), ale za to uczestnicy mogli podziwiaćwidoki z jednego z tarasów widokowych w Bieszczadach oraz odwiedzili żubry w zagrodzie w miejscowości Muczne i zwiedzili cerkiew w Smolniku.
- Obiad w Gospodarstwie Agroturystycznym „U Prezesa” w Chmielu – ośrodku górskiej turystyki jeździeckiej. Spotkanie z gospodarzami.Gospodarstwo posiada certyfikat "GoToCarpathia".
- Zwiedzanie wybranych fragmentów Ekomuzeum "Trzy Kultury" w Lutowiskach (ekomuzeum to produkt ekoturystyczny podobny do wsi tematycznej) oraz wizyta w Pracowni-Galerii „Stare Kino” specjalizującej się w wytwarzaniu autorskich wyrobów ceramicznych, gdzie uczestnicy wzięli udział w warsztatach ceramicznych poprowadzonych przez właścicieli pracowni. Każdy uczestnik zabrał ze sobą własnoręcznie wykonaną pamiątką z ceramiki.
- Wizyta w Gospodarstwie Agroturystycznym „Bazyl” specjalizującym się w bibułkarstwie, gdzie obyły się warsztaty bibułkarskie. Również i podczas tych warsztatów każdy uczestnik zabrał ze sobą pamiątkę, tym razem w postaci własnoręcznie wykonanego kwiatu z bibuły.
- Obiad w Oberży "Zakapior" , gdzie jest największy w Bieszczadach wybór dań regionalnej kuchni łemkowsko-bojkowskiej. Spotkanie z właścicielami „Zakapiora” oraz podsumowanie Wizyty studyjnej.
More about European Union external actions at:
„Niniejszy portal został stworzony przy pomocy Unii Europejskiej.
Wyłączną odpowiedzialność za jego zawartość ponosi Fundacja Bieszczdzka oraz w żaden sposób
nie może być on postrzegany jako odzwierciedlenie poglądów Unii Europejskiej”.